Royal Dutch Shell Plc  .com Rotating Header Image

Stichting Peakoil Nederland: Shell heeft last van olieschaarste

shell3.pngOp 1 februari zal Royal Dutch Shell (RDS) haar resultaten over 2006 bekend maken. Analisten verwachten dat Shell een daling van de productie van 2% over het laatste jaar zal moeten aankondigen. Het opstarten van nieuwe velden was onvoldoende om het natuurlijk verval in de productie tegen te gaan. Dit natuurlijke verval is waarschijnlijk gemiddeld 8% voor aardolievelden en 6% voor aardgasvelden.

In onze eigen prognose proberen we een beeld te schetsen welk verband er is met de prestaties van Shell en de steeds moeilijkere toegankelijkheid van conventionele aardolie. Shell had in 2006 wederom met enkele tegenslagen te maken. Aanhoudende onrust in Nigeria zorgde voor tegenvallende productie, maar de echte klapper viel in Rusland. Door de gedwongen verkoop van een deel van het Sakhalin II project raakt Shell 300 miljoen vaten aan reserves kwijt (1 vat = 159 liter). Onze schatting is dat het bedrijf dit jaar op 3,49 mboe/d (miljoen vaten olie equivalent per dag) uit komt. Het oorspronkelijke streven was 3,8 mboe/d. In 2005 behaalde Shell een productie van 3,53 mboe/d.

Het volledige rapport is hier te downloaden. (vrij te gebruiken, mits met brondvermelding) Shell rapport januari 2007 (more…)

http://www.peakoil.nl/

royaldutchshellplc.com and its sister websites royaldutchshellgroup.com, shellenergy.website, shellnazihistory.com, royaldutchshell.website, johndonovan.website, shellnews.net and shell2004.com are all owned by John Donovan. There is also a Wikipedia article.

0 Comments on “Stichting Peakoil Nederland: Shell heeft last van olieschaarste”

Leave a Comment

%d bloggers like this: