Royal Dutch Shell Plc  .com Rotating Header Image

z24.nl: Shell verwacht olietekort over zeven jaar

25-01-2008 | Gepubliceerd 11:15

Shell denkt dat er over zeven jaar een olietekort zal bestaan. Shell-baas Jeroen van der Veer denkt dat de huidige conventionele voorraden gas en olie tot 2015 toereikend zullen zijn.

In een e-mail aan Shell-werknemers gaf Van der Veer Shell’s visie op de huidige energievoorraden weer. Deze mail was niet vertrouwelijk en werd naar buiten gebracht door RoyalDutchShellplc.com.

Vandaag zal Van der Veer aanwezig zijn bij het World Economic Forum in Davos. Hier zal hij praten over de energie vooruitzichten van Shell.

In de e-mail meldt Van der Veer dat er over zeven jaar een tekort ontstaat van makkelijk winbare olie en gas. De bestuursvoorzitter van Shell sluit daarmee aan bij een eerder rapport van het International Energie Agentschap (IEA). Die voorspelden ook al problemen met de energievoorziening rond 2015.

Na 2015 moet toenemend worden overgestapt op andere manieren van de winning van energie, aldus Van der Veer. Enerzijds betekent dit overstappen op minder makkelijk winbare olievoorraden, zoals teerzand. Aan de andere kant wordt alternatieve energie belangrijker, waarbij Van der Veer nucleaire energie expliciet noemt.

Volgens de baas van Shell kan er op twee manieren op het naderende energietekort worden gereageerd. In het Scramble-scenario proberen overheden zoveel mogelijk energie naar zich toe te trekken. Daarin is het ieder voor zich en doorgaan op de huidige manier tot het fout gaat. De beste initiatieven zullen overleven.

Het andere scenario noemt hij Blueprint waarbij overheden en bedrijven samenwerken. Zo kunnen ze uitdagingen samen het hoofd bieden. Maar daarvoor is wel consensus en discipline nodig bij de deelnemers. En dat is op wereldwijd niveau een enorme klus.

Shell heeft, niet erg verrassend, een voorkeur voor Blueprint.

Ton Wallast

[email protected]

http://www.z24.nl/bedrijven/energie/article138366.ece/Shell_verwacht_olietekort_over_zeven_jaar.html

royaldutchshellplc.com and its sister websites royaldutchshellgroup.com, shellenergy.website, shellnazihistory.com, royaldutchshell.website, johndonovan.website, shellnews.net and shell2004.com are all owned by John Donovan. There is also a Wikipedia article.

0 Comments on “z24.nl: Shell verwacht olietekort over zeven jaar”

Leave a Comment

%d bloggers like this: